Het aantal soorten natuursteen is nagenoeg oneindig. Dat komt omdat overal op aarde onder heel verschillende omstandigheden door de eeuwen heen steensoorten zijn gevormd. Bovendien zijn ook per locatie de omstandigheden nooit helemaal gelijkmatig. Daardoor is natuursteen bijna nooit over een groter oppervlak helemaal egaal. De vele kleine of grotere verschillen in kleur, materiaal en structuur geven natuursteen zijn unieke uitstraling.

Ook de technische eigenschappen, zoals de sterkte en de drukvastheid, kunnen per natuursteensoort sterk verschillen. Daarom lenen sommige soorten zich beter voor een bepaalde toepassing dan andere. Onze vakmensen kunnen u precies vertellen welke soorten wel en niet geschikt zijn voor bijvoorbeeld een vloer, een werkblad of een spoelbak.

In het volgende overzicht zijn de bekendste natuursteensoorten kort beschreven. Ook vindt u beschrijvingen van enkele vormen van kunststeen. Meestal bestaan deze voor een belangrijk deel uit brokjes of korrels natuursteen. Ze zijn met moderne toeslagstoffen tot een sterk en duurzaam nieuw materiaal gevormd.

Op het gebied van zowel natuursteen als kunststeen volgen wij nauwgezet de ontwikkelingen in de techniek en op de markt. Hierdoor kunnen wij, naast de klassieke materialen, ook steeds de nieuwste producten presenteren en bewerken.

Ter inleiding van het volgende overzicht worden hier de drie hoofdgroepen van gesteenten genoemd;
Stollingsgesteenten ontstaan als magma (vloeibaar gesteente in het midden van de aarde) de aardkorst binnendringt en afkoelt. Voorbeelden van stollingsgesteenten zijn basalt en graniet.
Afzettingsgesteenten (of sedimentgesteenten) ontstaan als geërodeerde deeltjes van bestaande gesteenten zich ophopen en onder het eigen gewicht tot een nieuw gesteente worden samengedrukt. Voorbeelden van afzettingsgesteenten zijn Belgisch hardsteen en leisteen.
Metamorfe gesteenten ontstaan als stollings- en/of afzettingsgesteente een metamorfose ondergaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan druk. Voorbeelden van metamorfe gesteenten zijn kwartsiet en marmer.